تولید نان بولکی با کیفیتی برتر برای فست فودی‌ها

نان بولکی
امتیاز دهید

نان بولکی یک از انواع نان حجیم و بر پایه آب است که در ایران و ترکیه از محبوبیت زیادی برخوردار است. این نان محبوب که از اواسط دهه شصت جایگاه ویژه ای در بین مردم پیدا کرد، خاطرات نوستالژی برای ما به ارمغان می آورد. این روزها نیز استفاده از نان بولکی در ساندویچی های دهه شصت بسیار متداول شده است. از همین رو تصمیم گرفتیم در این مقاله به طرز تهیه این نان خاطره انگیز بپردازیم.

نان بولکی یا بُلکی 

 نان بولکی از قدیمی‌ترین نان‌های حجیم و فانتزی است که به ایران آمد و پای ساندویچ را به طور رسمی‌تری به غذاهای ایران باز کرد. با ورود نان بلکی تحولی بزرگ در صنعت غذایی ایران ایجاد شد و باعث ایجاد شغل ساندویچی و رونق در بقالی‌ها و دکه‌ها در سینماها شد. 

یکی از رایج‌ترین خاطرات افراد دهه چهل، پنجاه و دهه شصتی‌ها از سینما، روایت خرید ساندویچ بولکی و تخمه، موقع آنتراکت بین فیلم است. به این صورت که فروشنده، تخته‌ای سینی مانند، پر از ساندویچ و تخمه داشته و از افراد حاضر در سینما کسب درآمد می‌کرده است.

در ادامه این مطلب شما را با نان بولکی و طرز تهیه آن آشنا می‌کنیم تا با تهیه نان بولکی با کیفیت، جان دوباره‌ای به کسب‌و کار خود ببخشید.

تاریخچه نان بولکی و ساندویچ در ایران

وقتی موضوعی بیان می‌شود، ذهن ما به دنبال تاریخچه آن موضوع می‌گردد، به همین خاطر عرض شود که در طول تاریخ ایران، استفاده‌ی غذا به صورت ساندویچی توسط سربازان ثبت شده است. اما به این صورت بوده که سربازان در جنگ، غذای خود را برای مصرف سریع‌تر بین یک نان می‌پیچیدند که به آن (بزم‌آورد) یا (خامیز) می‌گفتند که خامیز گوشت سرکه پرور بود.

با توجه به اسناد ثبت شده این طور استناد می‌شود که ورود نان بولکی به ایران، مربوط به آخرین سال‌های سلطنت رضا شاه است. بعضی از نویسندگان مانند بزرگ علوی هم در نوشته‌های خود از این نان یاد کرده‌اند. اما مشخص است که استفاده نان بولکی در ابتدا به مفهوم استفاده امروزی نبوده است. این نان توسط مهاجری به نام (حاج رحیم) از شوروی سابق به ایران وارد شد.

در گذشته مایه خمیر نان بولکی از یک گل خشک شده ای کشت و تهیه می‌شد که در مازندران یافت می‌شد. بخاطر رنگ سفید این گل، نان بولکی به نان سفید هم معروف بود.

ساندویچ‌های دهه‌ی سی تا شصت، که با محتویات الویه، کتلت، کالباس، مغز، تخم مرغ و سوسیس پر می‌شد، از نان بولکی استفاده می‌کردند. این حس نوستالژی باعث شده در این برهه از زمان، با وجود انواع نان‌های باگت،

هنوز نان بولکی بین طرفداران ساندویچ، محبوبیت داشته باشد.

تفاوت نان بولکی با نان باگت در چیست؟

شاید افرادی که تجربه استفاده از نان بولکی را نداشته باشند، تفاوت نان بولکی با نان باگت را ندانند و تصور یکسانی از هر دو نان داشته باشند. این مطلب شما را به مقایسه‌ی این دو نان دعوت می‌کند. 

نان بولکی در مقایسه با نان باگت، از تردی و حجم کمتری برخوردار است. یکی از بارزترین تفاوت‌های نان بولکی با نان باگت، استفاده از آرد سبوس‌دار در خمیر نان بولکی است. آرد مورد نیاز برای تهیه نان باگت از آرد سفید بدون سبوس استفاده می‌شود و گاهی از روغن برای لطافت بیشتر در تهیه خمیر باگت استفاده می‌کنند.

دلیل دیگری که باعث تفاوت بین نان بولکی و نان باگت می‌شود، زمان زیاد تخمیر مربوط به نان بولکی است که باعث طعم و عطری ترش، در نان بولکی می‌شود. وجود سبوس و نوع تخمیر نان بولکی، باعث می‌شود این نان ارزش غذایی بیشتری نسبت به نان باگت داشته باشد.

برای تهیه خمیر بولکی، باید توجه داشته باشی که بخاطر نوع بافت و غلظت کم این خمیر، لازم است شما مهارت کافی داشته باشید و از تجهیزاتی استفاده کنید که پروسه تولید و تهیه این خمیر را برای شما آسان و لذت‌بخش کند. 

خمیر گیر‌های خانگی نوا تجهیز شما را برای تهیه یک خمیر فوق‌العاده کمک می‌کند.

طرز تهیه نان بولکی به روش دهه‌ی شصت

نان بولکی

مواد لازم:

آرد کامل سبوس دار750 گرم
آب460 گرم
نمک15 گرم
خمیر مایه13 گرم
شکر20 گرم
  • مرحله اول: آب مورد نیاز را با خمیر‌مایه فوری تهیه شده ترکیب کنید. اگر از خمیر مایه خشک استفاده میکنید، مطمئن شوید که تمام دانه‌های خمیرمایه حل شده باشد.
  • محلول تهیه شده را داخل ظرف خمیر‌گیر خانگی بریزید و کم‌کم آرد مورد نیاز را اضافه کنید.
  • شکر و نمک مورد نیاز را داخل مقداری آب حل کنید و به محتویات داخل خمیر‌گیر اضافه کنید. با استفاده از این روش، شما از ترکیب کامل شکر و نمک با خمیر اطمینان کامل دارید.
  • با استفاده از خمیر گیر های خانگی، به هم زدن و ترکیب مواد خمیر، تا جایی ادامه دهید که یک خمیر یکدست، درست شود. غلظت خمیر بولکی نباید به اندازه خمیر دیگر نان‌هایی باشد که تا بحال دیده اید.

تشابه غلظت خمیر بولکی مانند غلظت خمیر نان سنگک است. به این اندازه که خمیر انسجام دارد، ولی در کنار منسجم بودن، حالت روان و چسبندگی دارد. با توجه به این نکات، با اضافه کردن آب و آرد مورد نیاز، خمیر مناسب را درست کنید.

  • بعد از یکدست شدن خمیر، خمیر‌گیر را خاموش کنید. روی مخزن خمیر‌گیر را با استفاده از سلفون بپوشانید و حدود 12 الی 15 ساعت، در دمای محیط به خمیر خود استراحت دهید. استراحت خمیر باعث می‌شود که مایه‌خمیر که موجود ذره‌بینی پرکار است فعال شود. خمیرمایه با تولید گاز کربنیک باعث حجم و عطر خوب در خمیر می‌شود.
  • بعد از استراحت کافی، با دیدن حباب‌های زیاد، متوجه آماده بودن خمیر می‌شوید. در این مرحله روی یک سطح تمیز را با آرد بپوشانید. خمیر را از داخل ظرف خمیر گیر، به روی سطح مورد نظر جابجا کنید و باز روی خمیرتان را با آرد بپوشانید. استفاده از آرد، روی سطح خمیر، باعث می‌شود خیلی راحت عمل چونه گیری و تقسیم خمیر به قسمت‌های مساوی انجام شود.

نکته: موقع جابجایی خمیر از ظرف خمیر‌گیر به روی سطح، برای جلوگیری از چسبیدن خمیر به دست‌ها، دست خود را به آب یا روغن آغشته کنید.

  • با استفاده از یک کاردک، خمیر را به قسمت‌های مساوی 100 یا 115 گرمی تقسیم کنید.
  • بعد از تقسیم، خمیرها را به شکل هات‌داگ در سینی فر، با فاصله مناسب یا در ظرف مناسب قرار دهید. سپس یک پارچه مرطوب روی آن قرار دهید تا 30 دقیقه استراحت کند.
  • برای جذابیت بیشتر، می‌توانید با استفاده از یک زرده تخم مرغ و مقداری کنجد، خمیر‌ها را رومال کنید.
  • سینی خمیر را در فر قرار دهید. فر را روشن کنید و روی دمای 200 درجه تنظیم کنید. بعد از 20 دقیقه، نان بولکی شما آماده است.

با رشد صنعت غذایی در کشور ما، فاکتور های زیادی در موفقیت شما تاثیر دارند. کیفیت و تنوع در محصولات، باعث پیشی گرفتن شما از رقبا می‌شود. استفاده از نان بولکی به عنوان یه ساندویچ نوستالژی قطعا باعث رونق کسب‌و کار شما می‌شود اما باید در نظر داشته باشید انتخاب تجهیزات یکی از عوامل موثر در موفقیت شما است.

نوا تجهیز با ارائه‌ی خمیر گیر های خانگی در سایز‌های مختلف، همچنین دیگر تجهیزات ضروری برای آشپزخانه‌های صنعتی و خانگی، شما را برای دست‌یابی به اهداف مورد نظرتان یاری میکند. با استفاده از خمیر‌گیر خانگی میتوانید به صورت مستقل تمام نان مصرفی و مورد نیاز فست‌فودی خود را با صرف انرژی و زمان کمتر همچنین با کیفیت مد نظر خودتان آماده کنید.

کلام آخر:

در مطالب ذکر شده، اطلاعات مختصر و مفیدی راجع به نان بولکی، تاریخچه این نوع از نان در ایران و طرز تهیه آن گفته شد. در کنار ارائه مطالب کاربردی و مفید، نوا تجهیز می‌کوشد تا با ارائه تجهیزات باکیفیت، شما را در کسب و کارتان یاری دهد.

با استفاده از محصولات نواتجهیز آشپزخانه‌ی رستوران خود را کامل کنید و از تولید محصولات با کیفیت و پر مخاطب، لذت ببرید.

راستی!

شما به عنوان یک طرفدار نان بولکی، برای ما بنویسید در چه سالی برای اولین بار، ساندویچ با نان بولکی میل کردین؟!

تیم تولید محتوا نواتجهیز
ارسال دیدگاه